تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۴۰۱/۹/۸

علت عرق كردن دست و پا

علت عرق كردن دست و پا

عرق کف دست می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری زمینه‌ای و مهم‌تر باشد. بیماری‌هایی مثل دیابت، سرطان، اختلالات غدد و پارکینسون ممکن است خود را با عرق کف دست نشان دهند

دلایل عرق کف دست و پا و راهکارهای درمان آن

چرا کف دست‌ها عرق می‌کنند؟

فهرست مطالب

چند راهکار برای جلوگیری از عرق کردن دست

احتمالاً بارها و بارها وقتی با افراد مختلف دست داده‌اید، به‌خاطر خیس بودن کف دستتان کلافه و شرم‌زده شده‌اید. شاید هم در میان دوستان، اقوام یا خانواده‌تان کسانی بوده‌اند که همیشه از عرق کردن دستانشان شرمنده بوده‌اند.

این موضوع خیلی ساده می‌تواند روابط اجتماعی شما را تحت تأثیر قرار دهد و شما را منزوی کند. از آنجایی که روابط اجتماعی نقش پررنگی در سلامت روحی ما دارد، عدم توانایی ارتباط برقرار کردن به واسطه‌ی این مشکل می‌تواند مشکلات بسیار مهلک روحی برای ما به وجود بیاورد. می توانید با فوق تخصص غدد و متابولیسم صحبت کنید .

اما نیازی نیست نگران باشید؛ عرق کردن کف دست مشکل شایعی نیست و به‌راحتی می‌توان با چند راهکار ساده آن را درمان کرد. پزشکان می‌گویند علت تعرق بیش از حد کف دست یا هایپرهیدروز (Hype hid osis) می‌تواند به اضافه‌وزن فرد و مشکلات هورمونی برگردد. البته این عارضه در خانم‌ها پس از طی شدن عمر باروری، در دوران یائسگی (me opause) نیز شایع است.

پزشک آنلاین غدد

چه موادی برای شما آلرژی‌زاست؟ آن‌ها را بشناسید

سیستم ایمنی هر شخصی نسبت به محرک‌های بیرونی خاصی حساس است. مثلاً یکی به گرده‌ی گل‌ها یکی به طعم بادمجان و دیگری به بوی سیر. عرق کردن کف دستان شما هم ممکن است صرفاً ناشی از واکنش دستگاه ایمنی خونتان به یک محرک بیرونی است.

این محرک می‌تواند ماده‌ی غذایی یا اجزای گیاهان باشد؛ بنابراین برای جلوگیری از عرق کردن کف دست و پا باید حساسیت‌هایتان را بشناسید و تا می‌توانید از آن‌ها دوری کنید.

علت داغی کف دست و پا چیست؟

اگر به‌صورت پیوسته دست و پایتان داغ است و همیشه احساس سوزن‌سوزن شدن دردناکی در آن‌ها احساس می‌کنید بهتر است موضوع را جدی بگیرید و از پزشک کمک بخواهید.

کم‌کاری تیروئید

اگر غده‌ی تیروئید شما کم‌کار باشد و به‌اندازه‌ی کافی هورمون تولید نکند، یکی از عوارض آن داغی کف دست و پاست. البته عوارض دیگری نیز مانند خشک شدن پوست از نشانه‌های کم‌کاری تیروئید است.

سندروم تارسال

یکی از دیگر از مواردی که می‌توانند موجب احساس داغی همراه با سوزش در کف دست و پا شود، سندروم تونل تارسال ( s) یا گیر افتادن عصب است. در این بیماری فشاری که بر روی اعصاب وارد می‌شود سبب سوزشی دردناک در عصب‌های مربوطه خواهد شد.

اختلال عملکرد کبد یا کلیه

کبد و کلیه‌های شما نیز با توجه به نقشی که در پالایش خون بر عهده دارند، اگر دچار اختلال عملکرد باشند نمی‌توانند خون را به‌خوبی پالایش کنند. اختلال عملکرد آن‌ها منجر به باقی ماندن مواد زائد در جریان خون می‌شود و با افزایش غلظت خون بدن را داغ و گُرگرفته می‌کند.

کمبود ویتامین

فراموش نکنید که کمبود ویتامین‌های محلول در آب مثل انواع ویتامین‌های B یکی از اصلی‌ترین دلایلی است که ممکن است باعث داغی کف دست و پای شما شود.

اگر بدن شما ویتامین‌های مهمی مثل ویتامین B12 را نداشته باشد، کار سیستم ایمنی برای محافظت از بدن سخت می‌شود؛ بنابراین تلاش کنید با راهنمایی پزشک در فواصل زمانی مشخص از قرص‌های مکمل ویتامین استفاده کنید تا از میزان داغ شدن و عرق کردن دست و پا جلوگیری شود.

علت داغی کف دست و پا چیست؟

گاه دیده می‌شود که در بعضی افراد کف دست و پا به‌جای عرق کردن، به صورت پیوسته داغ می‌شود و احساس سوزش عمیقی در آن دیده می‌شود. بیماری اریتروملاژیا (E y h omelalgia) یا قرمزی و سوزش کف دست و پا معمولاً با خارش، درد و سوزش دست و پاهای فرد همراه است.

در انواع خفیف این بیماری کف دست و پا گزگز می‌کند و می‌سوزد اما اگر بیماری پیشرفته باشد، فرد ممکن است از شدت درد توان راه رفتن، خوابیدن و معاشرت را هم از دست بدهد.

افرادی که به بیماری اریتروملاژیا مبتلا می‌شوند ممکن است به‌صورت ناگهانی از چند ساعت تا چند روز علائم آزاردهنده‌ی پوستی داشته باشند و پوست دست و پایشان همراه با خارش و قرمز شدن، متورم شود. برخی از پزشکان بروز اریتروملاژیا در افراد را ناشی از موروثی بودن آن می‌دانند.

به‌صورت کلی زمانی که دمای بدن به هر دلیلی (ورزش کردن، فشار عصبی و استرس و …) افزایش پیدا کند زمینه‌ی لازم برای بروز علائم اریتروملاژیا فراهم می‌شود. خوردن نوشیدنی‌های الکلی به واسطه‌ی اینکه بخش زیادی از آب بدن را جذب می‌کنند ممکن است در تشدید علائم این بیماری تأثیرگذار باشند.

دقت داشته باشید که اگر کف دست و پای شما به‌صورت پیوسته داغ و متورم می‌شود حتماً باید از لباس‌های مناسبی استفاده کنید تا دچار عارضه نشوید. کفش‌های تنگ و بی‌کیفیت یا جوراب‌ها و دستکش‌های غیرنخی ممکن است در تشدید علائم این بیماری موجب ناراحتی شما شوند.

علت سردی کف دست و پا چیست؟

در مقابل اریتروملاژیا که به معنای داغ شدن کف دست و پا بود، دست و پای افرادی که گردش خون ضعیفی دارند یا ذاتاً طبعی سرد دارند و در مناطق سرد زندگی کرده‌اند می‌تواند به‌صورت آزاردهنده‌ای سرد شود.

افرادی که از کم‌خونی (آنمی) رنج می‌برند به دلیل ناکافی بودن اکسیژن‌رسانی به اندام‌هایشان معمولاً احساس خستگی می‌کنند و اعضای بدنشان سرد می‌شود.

وقتی که رنگ فرد به‌صورت پیوسته سفید می‌شود یا به‌اصطلاح گرفتار رنگ‌پریدگی می‌شود و یا هنگامی که فرد از خستگی مفرط و سرگیجه تهوع‌آور رنج می‌برد، احتمالاً کم‌خونی عامل بیماری است.

باید توجه کرد که افراد مبتلا به دیابت که به‌صورت پیوسته انسولین (داروی ضد دیابت) مصرف می‌کنند، می‌توانند در اثر بیماری‌های قلبی – عروقی یا سرعت گردش خون پایین پیوسته گرمای اندام‌های حرکتی‌شان را از دست بدهند.

علاوه بر این هورمون تیروئید که هورمونی مهم در سوخت‌وساز بدن است، گاهی در اثر تنبل شدن یا کم‌کاری غده‌ی تیروئید به‌اندازه‌ی کافی ترشح نمی‌شود و عملکرد متابولیسمی (سوخت و سازی) بدن را با مشکل موجه می‌کند.

آیا عرق کف دست معافیت سربازی ایجاد می‌کند؟

جالب است بدانید اگر این عارضه در مردانی که عرق دست دارند، توسط پزشک متخصص تأیید شود و پس از آن به تأیید شورای پزشکی مرکز درمانی و شورای پزشکی پلیس برسد، می‌تواند منجر به معافیت فرد از خدمت سربازی یا در موارد خفیف‌تر معافیت او از رزم شود.

درمان عرق کف دست

معمولاً تا زمانی که عرق کف دست شما مشکل مهمی برای سلامتی‌تان به وجود نیاورد، مراجعه به پزشک ضروری نیست. اما نباید فراموش کنید که عرق کف دست می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری زمینه‌ای و مهم‌تر باشد.

بیماری‌هایی مثل دیابت (Diabe es)، سرطان (ca ce )، اختلالات غدد و پارکینسون (Pa ki so ) ممکن است خود را با عرق کف دست نشان دهند. پس بهتر است اگر مدت زیادی است که درگیر این عارضه هستید با پزشک آنلاین متخصص غدد در پذیرش ۲۴ مشورت کنید تا از بروز آسیب‌های جدی‌تر جلوگیری کنید.

درمان قطعی عرق کف دست

تا امروز درمان‌های مختلفی برای عرق کف دست پیشنهاد شده است. پزشکان گاهی برای رفع این عارضه دارو تجویز می‌کنند، گاهی به درمان‌های خانگی بسنده می‌کنند و گاهی هم از روش‌های جدید بهره می‌گیرند.

درمان دارویی

برای درمان دارویی و کاهش اثرات آزاردهنده‌ی عرق کف دست معمولاً داروهای آنتی کولینرژیک یا ضد حساسیت تجویز می‌شود. البته استفاده از این گروه از داروها عوارضی دارد که برای برخی ممکن است آزاردهنده باشد؛ بنابراین پزشکان در همه‌ی موارد این دارو را پیشنهاد نمی‌کنند.

درمان الکتریکی یا شوک‌درمانی

یکی از روش‌های جالبی که علم پزشکی برای مقابله با این عارضه پیشنهاد کرده است فرایند یونتوفورز (lo oho esis) است. این روش فرد دستانش را در درون محلولی از آب و یک ماده‌ی دیگر قرار می‌دهد که دارای خاصیت الکتریکی و قطبی است.

این روش که توسط فیزیوتراپیست‌ها پیشنهاد شده است با ضخیم کردن لایه‌های بیرونی پوست و بستن منافذ آن، راه را برای خروج عرق می‌بندد. این روش ممکن است درمان همیشگی نباشد و فرد هر چند وقت یک بار مجبور به تکرار آن باشد.

درمان‌های خانگی برای عرق کف دست

شرکت‌های تولیدکننده‌ی مواد آرایشی و بهداشتی محصولاتی را با عنوان ضدتعریق‌ها به بازار ارائه کرده‌اند که استفاده از آن‌ها می‌تواند بدون نیاز به ویزیت پزشک، مشکل شما را حل کند.

پزشکان پوست و مو پیشنهاد کرده‌اند که اگر از ضدتعریق‌ها استفاده می‌کنید، ترجیحاً شب‌ها استفاده کنید تا پوست شما بتواند به‌آرامی آن را جذب خود کند. برخی افراد نیز که به اثرات طب سنتی باور دارند خوردن دمنوش بابونه را در بهبود این عارضه مفید می‌دانند.

توجه داشته باشید که مواد دیگری همچون سرکه، جوش شیرین و گیاه مریم گلی نیز برای کاهش تعریق دست‌ها پیشنهاد شده است اما اثر آن‌ها از لحاظ علمی ثابت نشده است.

استفاده از جوش شیرین

جوش شیرین به واسطه‌ی اسیدیته یا خاصیت قلیایی بالایی که دارد می‌تواند PH یا میزان اسیدیته‌ی پوست دست شما را متعادل کند و به این ترتیب از عرق کردن آن جلوگیری کند.

برای استفاده از درمان سریع جوش شیرین فقط کافی است چند قاشق از آن را با آب مخلوط کنید و سپس دستان خود را در آن قرار دهید. پس از چند دقیقه دستانتان را بشویید و اثرات شگفت‌انگیز آن را مشاهده کنید.

خوردن دمنوش بابونه

همان‌طور که تأثیر دمنوش بابونه نیز در کمک به کاهش تعریق دست ثابت شده بود، به نظر می‌رسد خوردن یک لیوان دمنوش برگ مریم‌گلی به همراه یک تکه نبات هم کامتان را شیرین کند و هم با کاهش استرس از عرق کردن دست‌هایتان جلوگیری کند.

بوتاکس پوست دست

شاید برایتان جالب باشد که برای درمان عرق کف دست از تزریق بوتاکس نیز استفاده می‌کنند. بوتاکس، نامی آشنا در جراحی‌های زیبایی است و در آن ماده‌ای درمانی به زیر پوست تزریق می‌شود. بوتاکس که از یک نوع باکتری ساخته می‌شود، منافذ و سلول‌های سطح پوست را مسدود می‌کند و مانع از خروج آب بدن به‌صورت عرق می‌شود.

هزینه بوتاکس عرق کف دست چقدر است؟

از میان روش‌هایی که برای از بین بردن عارضه‌ی عرق کف دست پیشنهاد شده است، بوتاکس کردن کف دست و پا بسته به اینکه فرد به چند واحد بوتاکس نیاز داشته باشد، متفاوت است. اما این روش معمولاً هزینه‌ی سنگینی روی دست شما نمی‌گذارد و برای انجام دادنش به ‌سختی نخواهید افتاد.

آیا اریتروملاژیا درمان دارد؟

درمان‌های پوستی یا موضعی: برای از بین بردن اثرات بیماری اریتروملاژیا داروهای مختلفی تجویز می‌شود. معمولاً کرم یا محلول لیدوکائین برای استعمال خارجی و استفاده روی پوست پیشنهاد می‌شود. لیدوکائین با خاصیت بازدارندگی خود از ایجاد دردهای موضعی جلوگیری می‌کند. لیدوکائین می‌تواند به‌صورت وریدی به داخل جریان خون نیز تزریق شود.

داروهای خوراکی یا همان قرص‌ها: از آن جا که بیماری اریتروملاژیا یک بیماری آلرژیک است و در واکنش به برخی محرک‌های خاص بروز می‌کند گاهی پزشک برای حل این مشکل از داروهای مکمل و تقویتی استفاده می‌کند تا توان دفاعی بدن بالا برود.

گاهی نیز اگر شدت حساسیت بالا باشد، آسپرین می‌تواند گزینه‌ی خوبی برای کاهش عوارض بیماری اریتروملاژیا باشد.

در برخی موارد از داروهای ضدافسردگی مانند دولوکستین (لوگزتا) و داروهای ضدصرع مانند گاباپنتین برای کاهش عوارض و دردهای اریتروملاژیا استفاده شده است.

آیا لازم است به پزشک مراجعه کنید؟

اغلب افرادی که مشکل عرق کردن کف دست دارند ممکن است در شرایط فعلی و شیوع ویروس کرونا آن را جدی نگیرند. اما متأسفانه عرق کردن کف دست کار آن‌ها را برای ارتباط صمیمی با دیگران سخت می‌کند و این موضوع باعث سلب اعتمادبه‌نفس آن‌ها می‌شود.

بنابراین اگر از این عارضه در عذاب هستید می‌توانید با یک پزشک پوست و مو یا اعصاب و روان مشورت کنید. اگر هم ترجیح می‌دهید در شرایط کرونا وارد مراکز درمانی نشوید می‌توانید از منزل یا محل کارتان با استفاده از ظرفیت سایت پذیرش ۲۴ مشاوره‌ی آنلاین دریافت کنید.

شما می‌توانید در سایت پذیرش ۲۴ و پس از دریافت مشاوره و تجویز دارو از سوی پزشک، نظر خود را درباره‌ی خدمات ارائه شده کامنت کنید تا دیگران هم از تجربه‌ی شما برای انتخاب پزشک مناسبشان استفاده کنند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر مشکلات مربوط به سرد شدن اندام‌هایتان سال‌های سال است که شما را رنج می‌دهد حتماً باید در ابتدا آزمایش خون بدهید تا مشخص شود آیا کم‌خونی دارید یا نه. پس از مشخص شدن نتیجه‌ی آزمایش بهتر است درباره‌ی آن با یک پزشک صحبت کنید. اگر با شرایط کنونی کرونا قصد حضور در درمانگاه یا مطب را ندارید از فوق تخصص آنلاین غدد در پذیرش ۲۴ کمک بگیرید.

بیماری‌های خاموش و بیماری‌های زمینه‌ای که گاه از وجودشان چیزی نمی‌دانیم باعث می‌شوند عملکرد ما با مشکل موجه شود. فراموش نکنید که بیماری‌هایی مانند دیابت علاوه بر آنکه زمینه‌ی موروثی دارند می‌توانند در اثر سبک زندگی غلط نیز ایجاد شوند و کیفیت زندگی شخص را پایین بیاورند.

علاوه بر این اگر به‌صورت خانوادگی مشکل کمبود فشار خون دارید و یا سردطبع هستید، سعی کنید با کمک از پزشکان و روش‌های درمانی همیشه غلظت و سرعت خون خود را در حدی متعادل نگه دارید.

ویزیت آنلاین فوق متخصص غدد

منبع: h ps:www.pazi esh24.comblog

علت عرق كردن دست و پا