تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۴۰۱/۹/۸
کاخی در اصفهان که اول اسم آن از اعداد است
کاخی در اصفهان که اول اسمش از اعداد است
در این مقاله قصد داریم شما را با کاخ های معروف اصفهان از جمله عالیقاپو، چهل ستون، هشت بهشت، تالار اشرف و… آشنا کنیم، با ما همراه باشید!
کاخ های معروف اصفهان از عظمت و شکوه خاصی برخوردار بودهاند. اصفهان در دوران صفویه شاهد دوران طلایی ساخت و توسعه بود. ساخت و ساز گستردهای در اصفهان انجام شد.
کاخهای باشکوه و باغهای زیبا در امتداد رودخانه زاینده رود ساخته شد. متأسفانه بعد از سقوط امپراطوری صفوی و به ویژه در دوره قاجار؛ اکثر کاخهای موجود در اصفهان ویران شد. تنها چند تکه سنگ که به عنوان ستون استفاده میشد باقی مانده است. بخشی از باغ چهل ستون و کاخ هشت بهشت باقی مانده است اما کاخی به نام هفت دست و کاخ آینه خانه دیگر ناهای باشکوهی بود که تخریب شدند. عمارت نمکدان به فرمان ظلالسلطان تخریب شد.
باغ زرشک در خیابان چهار باغ در قرن ۱۹ خراب شد. علاوه بر این کاخها تعداد زیادی از خانههای زیبا که به سبک صفوی ساخته شده بودند تخریب شدند. در ادامه قصد داریم اطلاعاتی در مورد کاخهای موجود در اصفهان در اختیار شما قرار دهیم.
عالیقاپو که با نامهای دولت خانه مبارکه نقش جهان و کاخ دولت خانه شناخته میشد، معماری باستانی منحصر به فردیست که به دوران صفویه تعلق دارد. این عمارت به دستور شاه عباس اول ساخته شد. پادشاه از فرستادگان ویژهای در این کاخ پذیرایی میکرد و مخاطبان خود را در اینجا نگه میداشت.
نقاشیهای مینیاتوری ارزشمند عالیقاپو آثار هنرمند آن زمان، رضا عباسی و دیگر آثار هنری سنتی را در بر میگیرد. نقاشیهای گچ بری تالار آن که به عنوان به اتاق موسیقی یا اتاق صوت شناخته میشود به گونهای مدل سازی شده که تأثیر صوتی صداهای طبیعی و دلپذیر را تولید میکند. حاکم و مهمانانش تماشاچیان چوگان، نورپردازی؛ آتش سوزی و نمایشنامههایی بودند که در میدان نقش جهان در سالنهای این کاخ زیبا اجرا میشد.
یکی از معروفترین کاخ موزههای اصفهان، چهلستون بوده که دارای مساحتی در حدود ۶۷۰۰۰ متر مربع است. این کاخ در زمان شاه عباس اول احداث شد. شاه عباس دوم هم به بزرگ شدن این کاخ کمک کرد و تالار آینه؛ تالار ۱۸ ستون و دو اتاق بزرگ رو به شمال و جنوب را ساخت. تالار آینه که بسیار دیدنی است با آینه کاری تزئینی؛ کاشی کاری و نقاشی همراه با ایوانهای و استخر باشکوهی که رو به این تالار است به شکوه این کاخ زیبا اضافه میکنند.
شیرهای سنگی در چهار گوشه تالار، و سنگ مرمر و تزئینات طلاکاری، نقاشیها و پرتره حاکم در سالن سلطنتی بسیار چشم نواز هستند. پرتره شاه عباس اول با تاج مخصوص و مینیاتوریهای اتاق خزانه؛ چندین نما مانند مسجد قطبیه و مسجد آغاسی در دیوارهای غربی و جنوبی باغ ایجاد شدهاند. تالار و ایوانهای این کاخ در پنجمین سال سلطنت شاه عباس دوم ساخته شده است. انعکاس بیست ستون سالن در استخر روبروی کاخ تصویر چهل ستون را به ارمغان میآورد.
ساخت کاخ هشت بهشت در مرکز باغ بلبل به سال ۱۶۶۰ بر میگردد. این کاخ مهمترین بناییست که در زمان شاه سلیمان صفوی ساخته شده. این کاخ سبکهای جدیدی از گچ کاری و شیشههای رنگی و آینه کاری را تجربه کرد. هشت بهشت توسط فتحعلی شاه قاجار در قرن ۱۹ بازسازی شد.
این کاخ توسط ظلالسلطان (پسر فتحعلی شاه) به عنوان کاخ مسکونی مورد استفاده قرار گرفت. پسر فتحعلی شاه حتی برای حفظ تزئینات کاخ اقدامی نکرد. چهار طاق نوعی معماری ساسانی و قبل از اسلام است اما این سبک در زمان سلسله صفویه به زیبایی توسعه یافته و رشد کرد. این سازه دارای شکل هشت ضلعی است و این نوع شکل را میتوان در قسمتهای مختلف آن مشاهده کرد.
این عمارت مربوط به زمان شاه عباس دوم است درست در غرب کاخ اصلی عالیقاپو و در شرق کاخ هشت بهشت واقع شده. در حال حاضر توسط ارتش استفاده میشود و امکان بازدید وجود ندارد. این کاخ نام خود را از دورهای گرفته است که اصفهان توسط افغانیها اداره میشد و اشرف این ساختمان را مقر اصلی خود قرار داد. علاوه بر این، موزه تاریخ طبیعت در کاخ زیبای دیگری قرار دارد که نمای بیرونی تا حدودی توسط تزئینات پیچیده داخلی نادیده گرفته شده است. این مکان برای عموم آزاد است.
محققان تالار تیموری یا چهار حوض را به دوران تیموری نسبت میدهند. گفته میشود که به دلیل آب و هوای خوب اصفهان و در هنگام یورشهای تیمور به اصفهان؛ در این شهر عمارتهایی ساخته شد که تالار تیموری یکی از کاخ های اصفهان است. چون در جلوی این تالار حوض آبی به نام چهار حوض وجود داشته این تالار به اسم چهار حوض هم شهرت پیدا کرد. تالار تیموری در مجاورت باغ نقش جهان ساخته شده و دارای تزئینات و نقاشیهای مینیاتوری است.
این عمارت سرپوشیده در اوایل قرن ۱۱ هجری و در دروان شاه عباس ساخته شد. امروزه این ساختمان به عنوان موزه هنرهای معاصر استفاده میشود. این عمارت در مرکز شهر اصفهان ساخته شده و نزدیک کاخهای دیگریست که به آنها اشاره کردیم. به دلیل نگهداری لوازم سوارکاری و یراق آلات دولتی به آن رکیب خانه هم گفته میشد.
این باغ در جنوب شهر کاشان و در نزدیکی روستای فین واقع شده و بر روی سازههای سابق عصر آل بویه ساخته شد. طرح کلی و سیستم آبی آن مورد توجه ویژه قرار گرفته است. این شهر به دلیل قتل امیرکبیر؛ ناسیونالیست صدر اعظم ناصر الدین شاه قاجار شهرت یافت. امیرکبیر در حمامی کوچک در سال ۱۲۶۸ هجری قمری ترور شد. به دستور شاه این باغ یادگار دوره صفویه است و به دلیل ظرفیت آبی که از چشمه سلیمانیه به دست میآورد، قرنها این گونه باقی مانده است. امروزه این آب پس از پرسه زدن در این باغ زیبا و تأمین آب مناطق اطراف به استخر سرازیر میشود.
سازههای باغ ورودی و نمای آن است. ساختمان سرپوشیده که بخش شاه عباسی را در خود جای داده است دو طبقه است. این ساختمان در مرکز باغ و روبروی نمای بزرگ قرار دارد. ساخت آن در سال ۱۲۲۶ هجری قمری به پایان رسید. در اینجا نقاشیهای زیبا و کتیبههای گچی به خط نستعلیق وجود دارد. در مجاورت این باغ، چندین پادشاه مانند شاه صفی؛ شاه سلیمان؛ شاه طهماسب؛ شاه عباس، کریمخان زند و فتحعلی شاه همگی در تعمیر یا افزودن بازههای موجود در محل مشارکت داشتهاند.
امیدواریم که اطلاعات مفیدی درباره ی عمارت های تاریخی اصفهان گفته باشیم برای اطلاعات بیشتر دربارهی این شهر تاریخی میتوانید پست راهنمای سفر به اصفهان را مطالعه کنید. اگر شما هم اطلاعاتی درباره هر یک این فضاهای تاریخی دارید خوشحال میشیم در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
روی ستاره کلیک کنید
میانگین امتیاز ۵ ۵. میزان امتیاز ۲
اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز میدهد
شهر تاریخی اصفهان در مرکز ایران قرار دارد.این شهر در دوره پادشاهی صفویان رونق زیادی گرفت.تعدادی از بناهای تاریخی شهر اصفهان به عنوان میراث تاریخی در یونسکو به ثبت رسیده است.این شهر به خاطر داشتن معماری ایرانی زیبا،مساجد و مناره های بی همتا مشهور می باشد.