تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۴۰۱/۹/۸
کشورهای فرانسوی زبان
لیست کامل کشورهای فرانسوی زبان در اروپا، آمریکا و آفریقا، زبان فرانسه در کدام کشورها رسمی است و ملتهای فرانسه زبان دنیا کدام هستند.
مرز زبان فرانسه بسیار فراتر از کشور فرانسه و حتی قاره اروپا است. زبان فرانسه، به دلایل و شیوههای مختلف، به کشورهای مختلف راه پیدا کرده است و تبدیل به زبان رسمی برخی از آنها شده است. اما فرانسه زبان رسمی کدام کشورها است؟ مردم کدام نقاط جهان به این زبان خوشآهنگ صحبت میکنند؟ در این مطلب، هر آنچه باید در مورد گسترده زبان فرانسه و کشورهای فرانسه زبان در جهان بدانید برایتان خواهیم گفت. با سایت ترجمه تخصصی شبکه مترجمین ایران همراه باشید!
پیش از هر چیزی، باید بدانیم کشورهای فرانسوی زبان کدامند؟ فرانسوی زبان رسمی 29 کشور است. از کشورهای فرانسه زبان دنیا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بلژیک، بنین، بورکینافاسو، بروندی، توگو، جمهوری دموکرتیک کنگو، جیبوتی، چاد، روآندا، ساحل عاج، سنگال، سیشل، سوییس، فرانسه، کامرون، کانادا، گینة استوایی، لوکزامبورگ، ماداگاسکار، مالی، موناکو، نیجر، وانواتو و هاییتی.
اگر میخواهید در این باره بیشتر بدانید، پیشنهاد میکنیم مطلب قبلی ما را با عنوان همه چیز درباره ترجمه همزمان در سازمان ملل مطالعه کنید.
و اما میرسیم به جمعیت فرانسویزبانان در جهان! اگر بخواهیم پاسخ سادهای به این سوال بدهیم، باید بگوییم فرانسویزبانان تقریباً 300 میلیون نفر از جمعیت جهان را تشکیل میدهند. اما این آمار دقیق نیست، چون این 300 میلیون نفر فقط شامل گویشوران بومی زبان فرانسه نیست، بلکه این گویشوران را نیز در بر میگیرد:
زبان فرانسوی، به واسطۀ استعمارگری و پراکندگی قومی، ششمین زبان پرتکلم جهان، پس از زبانهای چینی ماندارین، انگلیسی، هندی، اسپانیایی و عربی، است.
فرانسوی زبان رسمی کشورهایی از پنج قارۀ مختلف است و پس از انگلیسی، دومین زبانی است که بیش از همه در جهان مطالعه میشود. هماکنون، 120 میلیون دانشجو در حال فراگیری زبان فرانسویاند.
علاوه بر اینها، 72 میلیون نفر نیز آشنایی جزئی با زبان فرانسه دارند و این رقم، همواره، در حال افزایش است. مطابق نظر جمعیتشناسان، تا سال 2050، مجموع تعداد فرانسویزبانها احتمالاً به 700 میلیون نفر خواهد رسید. اما این پیشبینی بر چه اساسی است؟ در واقع، آفریقا، که محل زندگی تقریباً 50 درصد فرانسویزبانها است، نرخ رشد جمعیت بالایی دارد و همین موضوع سبب افزایش تعداد فرانسویزبانان خواهد شد.
طبق آمار، فرانسویزبانان تقریباً 40% از جمعیت کل اروپا را تشکیل میدهند. در این قاره، فرانسوی زبان رسمیِ نیمی از جمعیت بلژیک و تقریباً یکپنجم جمعیت سوییس است. این زبان در لوکزامبورگ نیز پرتکلم است. مجموع همه این فرانسویزبانها در اروپا تقریباً 80 میلیون نفر است. در واقع، فرانسوی، بعد از روسی و آلمانی، سومین زبان مادری پرکاربرد در جهان است.
برای اطلاعات بیشتر با دارالترجمه رسمی فرانسوی ساترا در تماس باشید: 45391000
تعهد کانادا به دوزبانگی در منشور حقوق و آزادی کانادا مکتوب و انگلیسی و فرانسوی هر دو به عنوان زبانهای رسمی به رسمیت شناخته شدهاند. با وجود این، جایگاه رسمی هر دو زبان از ایالتی به ایالت دیگر متفاوت است. برای مثال، در کبک، فرانسوی تنها زبان رسمی به شمار میرود. از 10 میلیون نفر فرانسویزبان بومی ساکن کانادا، 7 میلیون نفر در این ایالت زندگی میکنند. در سراسر این کشور هم فرانسوی زبان دوم 2 میلیون نفر است، یعنی 30% جمعیت 36 میلیونی این کشور به زبان فرانسوی مسلط هستند. جالب است بدانید که مونترال چهارمین شهر بزرگ فرانسویزبان جهان است. میتوان گفت کانادا بعد از فرانسه از مهمترین و مهاجرپذیرترین کشورهای فرانسوی زبان دنیا است.
مطابق با ادارۀ آمار ایالات متحده، فرانسوی چهارمین زبان پرتکلم در این کشور است. باید توجه داشت که این آمار شامل تمامی انواع زبان فرانسوی میشود، یعنی مثلاً کریول هاییتی در زیر همان چتر گستردهای قرار میگیرد که کبکی و کاجون قرار دارند.
مهاجرت شهروندان هاییتی از سال 1980 تا 2000 به شدت افزایش یافت و در حال حاضر، تقریباً نیم میلیون کریولزبان هاییتیایی در ایالات متحده حضور دارند. در ایالت لوییزیانا، زبان اول تقریباً 200000 نفر، یعنی حدود 4% جمعیت این کشور، فرانسوی است. خود هاییتی هم که در آمریکای شمالی واقع شده است بیش از 10 میلیون نفر فرانسویزبان دارد.
همانطور که پیشتر گفتیم، فرانسویزبانها بیش از هر قارۀ دیگری در آفریقا سکونت دارند. هرچند فرانسوی غالباً زبان دوم بیشتر این گویشوران به شمار میرود، مناطقی مانند آبیجان در ساحل عاج وجود دارد که این زبان در آنها جایگزین زبانهای محلی شده است. در بسیار از موارد، فرانسویای که در کشورهای فرانسوی زبان آفریقا تکلم میشود، به دلیل تماس با زبانهای محلی آفریقایی، از فرانسوی استاندارد انشعاب یافته و در نتیجه، اشکال جدیدی از زبانهای محلی ایجاد شده است.
در جمهوری دموکراتیک کنگو – که زمانی مستعمره بلژیک بود – 28 میلیون فرانسویزبان وجود دارد. فرانسوی، به دلیل بیطرفی آن، به عنوان زبان رسمی انتخاب شد. این زبان نقش زبان میانجی را در تسهیل ارتباطات بین گروههای قومی ایفا میکند. زبان مادری این اقوام یکی از چهار زبان ملی لینگالا، کیکونگو، تشیلوبا و ساواهیلی است.
مانند جمهوری دموکراتیک کنگو، فرانسوی اغلب در کشورهایی که زبانهای محلی مختلف دارند و قومیتی هستند، در نقش زبان میانجی استفاده میشود و اغلب در قالب زبان اداری و آموزش عالی کاربرد دارد. به دلیل رشد زیاد جمعیت در آفریقای زیر صحرا (آفریقای سیاه) و نیز گسترش مستمر آموزش در آن، فرانسوی به سریعالرشدترین زبان در آفریقا تبدیل شده است.
پیشتر گفتیم که زبان فرانسوی در پنج قاره تکلم میشود، اما تاکنون تنها کشورهای فرانسوی زبان در سه قاره را ذکر کردهایم. هرچند عمدۀ جمعیت فرانسویزبانها ساکن اروپا، آفریقا و آمریکای شمالی هستند، مناطق فرانسویزبان کوچکی هم در آسیا، خاورمیانه، آمریکای جنوبی و اقیانوسیه وجود دارند.
گینۀ فرانسوی در آمریکای جنوبی هممرز با برزیل شمالی و از نظر جغرافیای سیاسی یکی از حوزههای فرانسه است. این منطقه محل زندگی حدود 250 هزار نفر و نیز بخشی از اتحادیۀ اروپاست و واحد پول آن یوروست. در اقیانوسیه، فرانسوی زبان رسمی جزیرۀ وانواتو در اقیانوس آرام است و در پلینزی فرانسه، قلمروهای فرانسوی کالدونیای جدید، والیس و فوتونا نیز تکلم میشود.
در آسیا و خاورمیانه، زبان فرانسوی هنوز هم نشاندهندۀ آثار استعمار گذشتۀ فرانسه در کشورهایی همچون لائوس، ویتنام و کامبوج، که سابقاً هندوچین فرانسه بودند، و لبنان و سوریه است. هرچند استفادۀ رسمی از این زبان عموماً در این کشورها رو به کاهش است، هنوز هم در میان سالخوردگان و نخبگان و در بسیاری از موسسات آموزش عالی مطالعه و تکلم میشود. مرحوم محمد قاضی یکی از مترجمان برجسته زبان فرانسه در ایران است. زندگینامه او را با عنوان یادی از استاد محمد قاضی مترجم بزرگ ایران بخوانید.
مرجع: F e ch Speaki g Cou ies